Co Vás přivedlo k podnikání, jak byste v 5 větách charakterizoval svou firmu?
Před 3 lety jsme s kolegou Jirkou Stejskalem otevřeli obchod s nejzajímavějšími čokoládami ze světa. Postupně jsme začali nějaké značky dovážet sami a začali jsme koketovat s myšlenkou výroby vlastní čokolády.
Ne nakoupit čokoládu, roztavit a znovu zformovat a zabalit. Vyrobit čokoládu přímo z kakaových bobů. Nyní jsme první a jediní v České republice.
Co vám na začátku podnikání pomohlo a co vám naopak komplikovalo život?
Jelikož jsme začínali od nuly se zbytky výplat z předešlého kuchařského zaměstnání, pomohla banka s první osobní půjčkou. Nejvíce ale pomohlo naše odhodlání jít si za postupnými cíli, které jsme si vytyčili. Neustálé učení se a vstřebávání nových informací ze světa. A také osvěta a informovanost lidí, kde je rozdíl mezi tím co seženou v marketech a co nabízíme my.
Co považujete za svůj největší úspěch?
Za poměrně krátkou dobu se nám podařilo vybudovat malou manufakturu na výrobu čokolády přímo z kakaových bobů. Většina z technického vybavení tu není k sehnání. Suroviny, hlavně kakaové boby co nejlepší kvality, je také poměrně složité shánět. Myslím, že za sebou máme velký kus práce, ale že nás také ještě obrovský kus čeká.
Jaké jsou Vaše plány do budoucna?
Shánět další zdroje kakaových bobů. Nabízet zážitky při ochutnávání velice zajímavých chutí a jejich kombinací. Dokázat také udržet dobré vztahy se spolupracujícími. Ať s lidmi, kteří nám pomáhají při tvorbě, ale i obchodními partnery.
Čeho byste se na základě vlastních zkušeností již vyvaroval?
Chybami se člověk učí. Nejvíc nás mrzí některé snahy podvodníčků se přiživit i na někom, kde se snaží uživit se jen taktak sám. A také trochu byrokratických problémů, ale to znají všichni.