Jméno: Stanislav Baláž
Název firmy: Miska Ramen s.r.o.
Pozice ve firmě: spolumajitel
Obor podnikání: gastronomie
Počet zaměstnanců ve firmě: 4
Kraj: Hlavní město Praha

Co Vás přivedlo k podnikání, jak byste v 5 větách charakterizoval/a svou firmu?

Začalo to spíše jako koníček - vždy jsem rád vařil a postupně jsem se učil nové techniky a recepty. Před 4 lety jsem v Berlíně objevil japonské nudle ramen. Po neúspěšných pokusech uvařit je doma jsem absolvoval kurz počas dovolené v Japonsku. Poté, co můj ramen měl velký úspěch mezi kamarády, jsme se spolu se společníkem rozhodli začít dělat popup akce a dnes máme týden před otevřením našeho ramen baru. (pozn. 26.1.2019)

Co vám na začátku podnikání pomohlo a co vám naopak komplikovalo život?

Pomohl mi můj společník - odhodlat se udělat ten první krok. Nejdřív jsem si moc nevěřil. Pomohla mi také moje partnerka, která mě podpořila když řekla, že když to nezkusím, budu toho navždy litovat. Také jsem absolvoval Chefstarter Academy, kurz podnikání v gastronomii, kde jsem se naučil nutné minimum. Komplikace byla hlavně najít vhodnou kuchyň a najít dodavatele některých surovin - ty jsou hodně specifické a běžně nejsou ve velkoobchodech k mání.

Co považujete za svůj největší úspěch?

Že jsme jako firma přežili první rok a ani jednou jsme nikomu nedali výplatu pozdě. Také jsme úspěšně absolvovali náročné akce, například jsme během 4 dnů v Bio Oko obsloužili 1000 hostů, nebo na akci ve Vnitroblocku jsme za jeden den prodali 400 porcí. Za ten rok jme nasbírali skoro 3000 fanoušků na Facebooku, což považuji za velmi solidní základnu pravidelných zákazníků našeho ramen baru.

Jaké jsou Vaše plány do budoucna?

V lednu otevřeme náš první podnik, důležité bude rozjet a udržet provoz ve stejné kvalitě. Chtěli bychom ale mít podniků více - věříme, že už máme dostatečně velký trh pro toto velmi chutné ale u nás zatím neobvyklé jídlo. Cílem je mít minimálně 3 zhruba do 2 let.

Čeho byste se na základě vlastních zkušeností již vyvaroval/a?

Už bych neotálel s některými rozhodnutími, občas jsme postupovali až příliš opatrně. Jinak jsem ale rád i za chyby, učíme se na nich.