Jméno: Jan Dezort
Název firmy: DEZWOOD s.r.o.
Pozice ve firmě: Vývojář
Obor podnikání: Výroba a prodej
Kraj: Hlavní město Praha

Co Vás přivedlo k podnikání, jak byste v 5 větách charakterizoval/a svou firmu?

Naše firma je zaměřena na výrobu dekoračních lamp z pryskyřice. Na úplném začátku bylo vyhoření a hledání nějaké životní role. Prakticky náhodou jsem objevil právě pryskyřici a v rámci koníčku začal tvořit. Měl jsem to štěstí, že jsem měl fantazii a trpělivost a dokázal si najít místo na trhu. Z koníčku se tak stala i má práce. Mám produkt, po kterém je poptávka, a to je už krok k tomu začít podnikat a rozvíjet firmu.

Co vám na začátku podnikání pomohlo a co vám naopak komplikovalo život?

Měl jsem jednu velkou výhodu. Neměl jsem co ztratit. O vše jsem již přišel a začínal od úplné nuly, bez rodiny a se spoustou času. I když je to kruté, tak si můžete dovolit nevydělávat, protože neživíte rodinu. Ten úspěch nepřijde hned a spousta lidí by to třeba vzdala. Já vydržel a to mi pomohlo. Komplikace k tomu také patří. Třeba ukázat lidem produkt, o kterém netuší, že existuje, a tudíž ho ani nehledají na internetu.

Co považujete za svůj největší úspěch?

Největší úspěch? Že jsem vydržel a stál si za svým, i když mi spousta lidí říkalo, že nemám šanci. Samozřejmě jsou tu i další věci jako různá ocenění, výstavy, cena veřejnosti v soutěži Nastartujte se atd. Jeden zahraniční portál specializující se na výrobky z pryskyřice mě zařadil do TOP 5 výrobců lamp na světě. Toho si vážím hodně.

Jaké jsou Vaše plány do budoucna?

Plánů je spousta. Rád bych ustálil výrobu a dostal se více do podvědomí lidí, jako každý výrobce. V tomto roce chci představit několik dalších modelů lamp a rozšířit tak nabídku. V horizontu pěti let bych rád otevřel kamenný obchod ve větším městě, který by sloužil jako taková galerie a obchod v jednom. Ale to je spíš jen takový sen a nebude to úplně jednoduché.

Čeho byste se na základě vlastních zkušeností již vyvaroval/a? 

To je složité. Samozřejmě bylo spoustu chyb a ne vše bylo ideální, částečně i mou paličatostí. Každý špatný krok vedl k dalšímu kroku a bez těch bych nebyl tam, kde jsem. Otřepané všechno zlé je pro něco dobré, zde platí na sto procent. Člověk si tím musí projít, pak si váží své práce a práce druhých a má přirozený respekt.