Jméno: Josef Tatíček
Název firmy: Luftio Systems s.r.o.
Pozice ve firmě: CEO
Obor podnikání: Služby a maloobchod
Kraj: Jihomoravský kraj

Co Vás přivedlo k podnikání, jak byste v 5 větách charakterizoval/a svou firmu?

K podnikání mě přivedlo několikero věcí. Líbí se mi, že tvořím něco, co pro mě má smysl a co navíc může pomoci i ostatním lidem. Vytváření hodnot a pomáhání ostatním mě opravdu baví.

Moje firma pomáhá ostatním firmám s kvalitou vzduchu ve firmách. Zákazníkovi dodáme přístroje, co měří kvalitu vzduchu a aplikaci, v které se ukazují aktuální hodnoty. Tyto zařízení umístíme do místností s největším potenciálem ke zlepšení. Následně nám poskytnou data, která můžeme použít na vytvoření analýz, co zákazníkovi poradí, jak kvalitu vzduchu zlepšit. Zlepšením kvality vzduchu zvýšíme produktivitu nebo třeba snížíme nemocnost zaměstnanců.

Co vám na začátku podnikání pomohlo a co vám naopak komplikovalo život?

Pomohla mi především pomoc a zkušenosti blízkých a zkušenějších lidí z byznysu co mi nejen poradili, jak firmu založit, ale i jak ji posunout na úroveň, na které jsme nyní. Důležité je říci, že za vzestupem našeho startupu stojí také bezproblémová spolupráce s mým dlouhodobým kamarádem a také spoluzakladatelem Luftia = Adamem Schinzelem.

Komplikacemi byla administrativní náročnost rozjezdu podnikání, spousta nesrovnalostí, nedostatek kvalitních součástek na výrobu senzorů. Na druhou stranu, chybami se člověk učí.

Co považujete za svůj největší úspěch?

Za svůj největší úspěch bych považoval to, že jsme to s Luftiem dokázali dotáhnout na založení firmy, co může prodávat produkty, které firmám opravdu pomáhají. Mám z toho opravdu radost a těším se, co nás čeká v budoucnu.

Jaké jsou Vaše plány do budoucna?

Plány jsou samozřejmě veliké. Chceme se stát známou značkou jak v ČR, tak i v zahraničí. Naším posláním je pomáhat co nejvíce firmám a jednotlivcům s kvalitou vzduchu. Bojujeme za čistější vzduch ve firmách, bojujeme za zdraví a produktivitu všech zaměstnanců.

Čeho byste se na základě vlastních zkušeností již vyvaroval/a? 

Vyvaroval bych se obavám, co jsem měl na začátku podnikání. Jak se ukázalo později, tak byly naprosto neopodstatněné. Kdybych zakládal startup znovu, tak bych se do toho vrhl naprosto po hlavě.