Jméno: Jan Ševčík
Název firmy: SNADNEE s.r.o.
Pozice ve firmě: Zakladatel a CEO
Obor podnikání: Digitalizace
Kraj: Jihomoravský kraj

Co Vás přivedlo k podnikání, jak byste v 5 větách charakterizoval/a svou firmu?

Nepřemýšlel jsem nad tím, že bych pro někoho pracoval, chtěl jsem vždycky něco vytvářet sám a nenechat se brzdit. S počítači jsem začal už na základní škole a protože jsem byl oproti ostatním napřed, rychle jsem získal první zákazníky.

Ve SNADNEE řešíme skutečné problémy zákazníka s těmi nejlepšími technologiemi. Nejsme běžní vývojáři, kteří vám naprogramuji, co si řeknete. Analyzujeme chování každé firmy, navrhujeme vhodná řešení i technologie a samotný vývoj už je pak spíše třešnička na dortu. Takhle to vidí naši zákazníci. 

Co vám na začátku podnikání pomohlo a co vám naopak komplikovalo život?

Nejlepší i nejhorší věcí pro mě bylo, že jsem na to byl sám a nikdo mi nepomáhal. Úspěchy i problémy se lépe zpracovávají ve více lidech. Jednatel firmy dělá na začátku všechnu práci, na kterou zrovna nemá lidi. Pokud se to rozprostře mezi 2 jednatele, firma může růst o hodně rychleji. Jenže k naturelu podnikatelů patří také "dělat si věci po svém" a to s přibývajícím počtem společníků tolik nejde. Byl jsem proto hodně krát rád, že jsem mohl jít svou cestou a nemusel slevit ze své vize, jen protože se nelíbila někomu jinému.

Co považujete za svůj největší úspěch?

Že SNADNEE přežilo těch prvních 5 let, během kterých krachuje většina nových firem. Není samozřejmost, že jsem s touto svou první firmou pořád na trhu a můžu dělat co mě baví. Někteří podnikatelé na to potřebovali mnohem více pokusů a času. Proto považuji za úspěch i to že tady pořád jsme, nabíráme nové kolegy a každý měsíc pracujeme na stále zajímavějších projektech. 

Jaké jsou Vaše plány do budoucna?

Soustředit se i nadále na řešení problémů spíše než jen "vyvineme co si řeknete". Letos přidáváme také IoT hardware, takže náš záběr rozšiřujeme i do míst, kde nevládnou výkonné počítače. 

Čeho byste se na základě vlastních zkušeností již vyvaroval/a? 

Od začátku bych spolupracoval se zkušenými právníky a účetními, kteří by mě provedli složitou českou byrokracií a lépe vyzbrojili proti nepoctivým obchodním partnerům.