Jméno: Andrea Bohačíková
Název firmy: M.arter, z.ú.
Pozice ve firmě: Zakladatelka, výkonná ředitelka
Obor podnikání: Vzdělávání, lidské zdroje
Kraj: Celá ČR

Co Vás přivedlo k podnikání, jak byste v 5 větách charakterizoval/a svou firmu?

Problém ve společnosti, na který jsem narazila, i když se mne netýkal a to negativní dopady rodičovské dovolené u nás. Viděla jsem možné řešení situace. Rozhodla jsem se s tím něco dělat. Založila jsem M.arter, vzdělávací a networkingovou platformu pro rodiče malých dětí, která vám ukáže, že rodičovská není brzda. Péče o budoucí generaci nemusí být jedinou náplní života rodiče. Pomáháme těm, kteří chtějí dál růst stejně jako jejich malí parťáci, vrátit se do práce nebo rozjet vlastní podnikání a realizovat se tak i mimo dětský pokojíček či hřiště. Pořádáme online vzdělávací i rozvojové akce, ucelené programy od těch nejlepších v oboru. Máme databázi práce, vlastní podcast: Rodičovská není brzda i služby pro firmy.

Co vám na začátku podnikání pomohlo a co vám naopak komplikovalo život?

Možná se budete divit, ale to, že jsem si neuvědomovala, že začínám podnikat. Dále diskuze o M.arter s profíky z různých oborů, kteří mi dávali své názory, podněty k řešení stejně jako stovky hodin rozhovorů s cílovou skupinou. Ty jsou doslova k nezaplacení dodnes. Také skvělý výběr parťáka naší COO, Báry. Holky do nepohody skvěle doplňující mé slabé i silné stránky. Společně jsme postavily skvělý tým i zvládly nějaký ten fuckup... 

Komplikace mi přineslo, když se těch rad najednou objevilo nějak hodně. Ztratila jsem na chvíli sama sebe. Najednou se objevilo plno směrů, kterými se vydat. Nevěděla jsem, co mám dělat. Vyřešila to až rada mého mentora: “Jsi přerazená. Ty sama víš, co dělat, tak to dělej a neposlouchej už ostatní.” Našla jsem opět sama sebe, to proč jsem do toho šla a postavila M.arter dle této vize.  

Co považujete za svůj největší úspěch?

To že M.arter vznikl, funguje a má skutečný dopad. Měníme životy a moc nás to baví. Říkali, že tohle nikdy fungovat nemůže. Opak je však pravdou našimi vzdělávacími a rozvojovými aktivitami prošlo kolem 700 unikátních účastníků. V portoliu lektorů máme přes 100 top odborníků. Nabízíme 10 segmentů produktů a služeb. Získaly jsme titul v mezinárodní startupové soutěži a jen na tento rok plánujeme 3 nové projekty. Tomu se asi dá říci, že to funguje. Sledujte nás. Máte se na co těšit.

Jaké jsou Vaše plány do budoucna?

Určitě nezastavit i přes COVID. Ten totiž přináší velká omezení, ale také nové možnosti. Je jen na nás, jak se na to podíváme. My chceme růst a ukazovat i dokazovat, že rodičovská není brzda, když to sami nechcete a měnit tím zaryté stereotypy ve společnosti. Zlepšovat stávající podmínky rodičů malých dětí na trhu práce. Již teď chystáme další projekty, které mají pomoci s větším napojením na trh práce, ale i s většími možnostmi pro podnikatele z řad rodičů malých dětí. Také plánujeme vylepšovat stávající produkty i služby a vytvářet nové dle aktuálních potřeb našich zákazníků 

Čeho byste se na základě vlastních zkušeností již vyvaroval/a? 

Odkládání založení M.arter jen protože sama nejsem mámou, cílovou skupinou. Nakonec se ukázalo, že to není žádný problém. Obklopila jsem se výborným týmem složeným z více jak ze 75 % z žen na rodičovské. Využíváme data získané od cílové skupiny (vlastní průzkumy a studie, zpětná vazba, studie 3 subjektů aj.) a to nám pomáhá tvořit produkty i služby přímo pro ně, i když výkonná ředitelka mámou zatím není. Tak jednoduché to může být. Další chyby mne vždy něco naučily a někam posunuly. Děkuji za ně a dělám maximum, abych se z nich poučila a do budoucna je již neopakovala.