Jméno: Petr Sanetrník
Název firmy: Virtual Reality Education s.r.o.
Pozice ve firmě: Spoluzakladatel
Obor podnikání: Virtuální realita
Kraj: Olomoucký kraj

Co Vás přivedlo k podnikání, jak byste v 5 větách charakterizoval/a svou firmu?

Na začátku roku 2019 jsme si uvědomili, že nevyhnutelná budoucnost vzdělávání je ve virtuální realitě - proto jsme založili VR Education. Díky VR se můžete mnohonásobněji naučit různé úkony nebo prožít jakékoliv situace. Technologie VR je tu, je dostupná, efektivní ale jen o tom ještě firmy neví. VR Education je středobod pro digitalizaci vzdělávání do virtuální a rozšířené reality. Chceme být pro firmy hlavním partnerem v digitalizaci vzdělávání. 

Co vám na začátku podnikání pomohlo a co vám naopak komplikovalo život?

Nejvíce nám vždy pomáhala pozitivní energie a nadšení, kterou jsme získávali při prvních testech a následně testování v prvních firmách. Věděli jsme že tohle je budoucnost. Naopak největší komplikace byli ty technické, kdy jsme věděli, že se pohybujeme na hranicích výpočetního výkonu a nikdo před námi ještě něco takového nědělal (VR Video), naštěstí jsme vše dokázali vyřešit.

Co považujete za svůj největší úspěch?

Určitě to, že za první rok fungování jsme se dokázali umístit na druhém místě Nastartujte se, třetí místo kooperativa czech startup contest, finalista Microsoft Awards a získat zákazníky jako je Česká pošta, Heineken.

Jaké jsou Vaše plány do budoucna?

Chceme, aby vzdělávání ve virtuální a rozšířené realitě byl standard v každé firmě nebo alespoň, aby bylo o tomto tématu co nejvíce dostupné veřejné povědomí o možnostech využití VR / AR (dostupnost, efektivita).

Čeho byste se na základě vlastních zkušeností již vyvaroval/a? 

Určitě ne tak tlačit na pilu. Jsme na trhu neuvěřitelně brzy a volně přeneseno prodáváme iphone v době, kdy každý má nokiu 3310. Čekali jsme daleko rychlejší zapojení firem, ale poznali jsme, že firmy zatím toho nic moc neví o VR/AR a je třeba tomu dát přirozený vývoj a čas než tu vznikne opravdový trh.