Jméno: David Procházka
Název firmy: Donio s.r.o.
Pozice ve firmě: Zakladatel, Ředitel
Obor podnikání: Crowdfunding, E-commerce
Kraj: Celá ČR
E-mail: david@donio.cz

Co Vás přivedlo k podnikání, jak byste v 5 větách charakterizoval/a svou firmu?

K podnikání mě přivedla mladická nebojácnost, chuť něco dokázat a hlavně změnit. Donio je crowdfundingová platforma, kde si můžete vybrat finance na cokoliv. Podporujeme kreativce a vizionáře v jejich nápadech. Dáváme uživatelům svobodu rozhodnutí, kam půjdou veškeré jimi darované finance.

 

Co vám na začátku podnikání pomohlo a co vám naopak komplikovalo život?

Pomohl mi drive, selský rozum a hlavně dobrý výběr členů týmu. Myslím, že tým a drive je to nejdůležitější, co začínající podnikatel potřebuje. Zmínil bych ještě schopnost improvizace, jelikož většinou nevíte, jak bude vypadat následující den, je dobré se umět rychle a efektivně přizpůsobovat nahodilým situacím. Komplikace mi přinesla moje občasná tvrdohlavost, kdy jsem si zbytečně stál za nějakým názorem a těžce se mi přijímalo případné vlastní pochybení. Co vidím v okolí, právě EGO často bývá velkou překážkou pro růst mladých podnikatelů. Nekdy může být dokonce i tím fatálním faktorem pro nezdar v podnikání.

 

Co považujete za svůj největší úspěch?

Založení projektu Donio. Během jednoho jediného roku se nám podařilo přerozdělit 70 milionů korun na různé účely. Převládají většinou ty dobročinné, což z celého mého podnikání, dělá o to smysluplnější záležitost. Dělat to co mě baví, naplňuje a zároveň dělá svět hezčím, může znít jako klišé, ale přesně to se mi díky Donio podařilo.

 

Jaké jsou Vaše plány do budoucna?

Nejbližší plány se týkají dalšího vývoje naší platformy, tak abychom udrželi námi nastavený trend inovativnosti v našem oboru. Dále bychom také s Donio rádi expandovali do jiných zemí, na pořadu dne je především spuštění Donio.sk a dále se díváme zatím na východní trh, Rumunsko a Maďarsko vypadají z pohledu konkurence / velikosti trhu / nákladů na expanzi, poměrně zajímavě.

 

Čeho byste se na základě vlastních zkušeností již vyvaroval/a? 

Pokud udělám chybu jednou, vnímám ji jako příležitost pro zlepšení. Až při jejím opakování se z ní pro mě stává opravdu chyba. Z tohoto pohledu tedy mohu říci, že jelikož jsem žádnou zásadní chybu prozatím neopakoval, nic ve své dosavadní profesní kariéře, bych neměnil. Každá lekce a pochybení, mě dovedli tam, kde aktuálně jsem a s tímto stavem, jsem naprosto spokojen. Nikoliv uspokojen :)