Hlavním cílem je pomoci firmám se mzdovými náklady, aby nebyly nuceny propouštět zaměstnance. Žádosti o refundaci mezd budou moci zaměstnavatelé podávat od pondělí 6. dubna. Celý proces bude probíhat elektronicky a náhrady mezd dorazí na účty zaměstnavatelů v řádu dní. Způsobilost je stanovena k datu 12.3.2020 – 30.4.2020 (zatím). Podniky budou moci žádat o příspěvek na náhradu mezd svých zaměstnanců.

Režim A – Nucené omezení provozu a karanténa – náhrada 80 % ze superhrubé mzdy, max. však 39.000 Kč

Režim B – Související hospodářské potíže – náhrada 60 % ze superhrubé mzdy, max. však 29.000 Kč

Režim C – avizován, bude teprve projednán a upřesněn: motivační příspěvek pro firmy, které udržují provoz a hradí zaměstnancům 100 % mzdy, přičemž pokles jejich produkce je min. 30 %, kompenzace státu 20 % (v jednání)

Podrobnější informace + očekávaná metodika ZDE: https://www.mpsv.cz/web/cz/antivirus

Podmínky: Zaměstnavatel striktně dodržuje zákoník práce; zaměstnanec nesmí být ve výpovědní lhůtě a nesmí mu být dána výpověď; týká se firem v podnikové sféře, zaměstnanci musí být v pracovním poměru a musí se účastnit nemocenského a důchodového pojištění; zaměstnavatel musí vyplatit mzdu a odvést odvody.

Podávání žádostí o všechny uvedené příspěvky bude zcela elektronizované, a tedy bezkontaktní. Zaměstnavatelé tak nemusí volat na jednotlivé úřady práce nebo chodit na kontaktní pracoviště Úřadu práce. Všechny potřebné informace budou na webu MPSV i ÚP ČR. Na webech také funguje chatbot, který bude naprogramovaný, aby odpovídal i na dotazy související s programem. Jakmile firmy vyplatí mzdy svým zaměstnancům, okamžitě mohou žádat na ÚP o refundaci. Tento režim bude účinný zpětně od března (je to přímo nařízení vlády, nemusí na schválení do Poslanecké sněmovny). Předpokládá se plošný systém kontrol celého procesu vyplácení. Očekává se, že kurzarbeit by se mohl dotknout až 280.000 firem.