„Založit si malou či střední firmu jen proto, že chce hodně peněz a krásná nová auta, není zrovna ideální myšlenka. Hlavně musíte vědět, co chcete udělat a změnit,“ říká v rozhovoru pro E15 Zdeněk Tomíček, místopředseda představenstva pověřený vedením Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, partner advokátní kanceláře CEE Attorneys a člen porty projektu Komerční banky Nastartujte se.

 

Jak podobné projekty jako je Nastartujte se pomáhají malým začínajícím firmám v České republice?

Grantové projekty a soutěže jsou velmi důležité a staly se již pevnou součástí prostředí mladých začínajících podnikatelů a start-ups. Samotná výhra v soutěži může být pro řadu z nich podstatnou finanční vzpruhou a podporou, kterou neumějí, či v konkrétní situaci nemohou sehnat v rámci rodiny, kamarádů, bank či jiných subjektů. Hlavním benefitem je však dle mého názoru možnost získat zpětnou vazbu na svůj produkt od lidí z byznysu, což často vede ke zlepšení daného produktu a otevření nových obzorů vnímání vlastního podnikání. Podstatná je samozřejmě i související propagace v médiích a mezi podnikateli a také networking, který tyto projekty dobře umožňují.

Je podnikatelské prostředí v České republice pro malé a střední firmy ale přívětivé?

Jaké jsou největší překážky a co by se mělo změnit a zlepšit? Myslím, že obecně podmínky pro podnikání nejsou v České republice zas tak špatné. Samozřejmě je vždy co zlepšovat, ale kdo chce podnikat, tak ten větším bariérám a nástrahám čelit nemusí. Pro malé a střední firmy pak hlavní problémy vyplývají z obecné paušalizace podmínek pro podnikatele v rámci legislativy a regulace. V konečném důsledku tato paušalizace vede k řadě disfunkcí, a to správnou komunikací státu k jednotlivým podnikatelům počínaje a mnoha jinými negativními dopady konče.

Pokračování rozhovoru na https://www.e15.cz/byznys/startupy/podnikat-zacnete-jen-kdyz-presne-vite-co-chcete-delat-a-proc-1361394