Víte, že v roce 1930 bylo Československo na osmém místě na světě v počtu přihlášených patentů? A víte, že jsme jich tehdy přihlašovali pětinásobně víc než dnes? A současnost? Srovnatelné Švédsko nebo Rakousko přihlašují dnes o řád více zahraničních patentů, než naši podnikatelé. I to je důvodem, proč jsme v inovační výkonnosti nyní až na konci třetí světové desítky. Jedním z absolutních lídrů je přitom Jižní Korea, kterou představujeme v aktuálním Trade News, časopise AMSP ČR.

Země, který byla před padesáti lety jedním z nezaostalejších států na světě. Před pár týdny jsem měl možnost sejít se s jejich prezidentem, který dnes jih Korejského poloostrova sebevědomě prezentuje jako inovačního lídra celé planety. V každé druhé větě přitom skloňuje podporu výzkumu a vývoje, kam mimochodem Jižní Korea investuje rekordních 4,2 % z HDP. My jsme na úrovni 1,8 % a i proto jsme si vytýčili ambiciózní cíl – zvyšovat každý rok podíl výdajů na výzkum o 0,1 %, čímž bychom se do 15 let mohli dostat do absolutní evropské špičky.

Zdaleka ale nebude stačit pouze zvyšovat investice do vědy a výzkumu. Dostat se na pozice z roku 1930 znamená, že musíme úplně jinak uchopit podporu inovací. Právě asijské ekonomiky učinily v posledních dvaceti letech v této oblasti neuvěřitelný pokrok. Celosvětový respekt v inovační výkonnosti si mimo Japonska a Jížní Koreje, získává stále více Singapur nebo Tchaj-wan. Základem úspěchu je přitom podpora vědy, přívětivé podnikatelské prostředí, odvětvová nezávislost, schopnost komercializovat výsledky výzkumu a nízký stupeň administrativy.

Česká republika musí začít stavět svoji budoucnost na propojení vědy a výzkumu s reálnou praxí.  Máme k tomu řadu předpokladů, ale musíme z gruntu změnit dosavadní systém a priority.  S nostalgickými vzpomínkami na předválečné období, stejně tak jako s šikovnými českými ručičkami a a chytrými hlavičkami dnes možná přežijeme, ale k absolutní špičce to nestačí. Svět se zásadně změnil, přičemž země, které si to zavčasu uvědomily, začínají dnes hrát první ligu prosperity. A nemusíme se dívat pouze do Asie nebo se srovnávat s Izraelem. V první světové desítce inovačních lídrů je totiž rovněž Švédsko, Finsko, Dánsko nebo Švýcarsko. Zapojit musíme školy, podnikatele, výzkumné organizace i vládu.

Právě proto vzniká zatím nejambicióznější strategie České republiky posledních let „ČR jako Inovační lídr Evropy 2030“, na které intenzivně spolupracujeme a s jejímiž parametry vás budeme postupně seznamovat. Jestliže totiž chceme něco změnit, musíme tak učinit v době, kdy jsme na vrcholu. V době, kdy se nedaří nebudou ani zdroje ani politická vůle něco měnit. Naší ekonomika je na nyní vrcholu a pokud nyní neuchopíme šanci za pačesy, dalších dvacet let již nic mnoho nezměníme. Znamená to ale mimo jiné, že si nesmíme ulevovat, nesmíme podlehnout sociální masáži o tom, že již nemusíme tolik pracovat a že se budeme inspirovat menšími zeměmi, které se dokázaly dostat v posledních letech na absolutní vrchol.

I proto vám některé z nich představujeme ve vánočním čísle Trade News a přejeme všem klidné svátky a skvělý start do roku 2019. Budeme v něm stát při vás.

Karel Havlíček, předseda AMSP ČR

Časopis ke stažení zde:
Trade_News_6 2018