Přinášíme Vám možnost zapojení do soutěže Bílá vrána.

AMSP ČR je partnerem této soutěže. 

Cílem ocenění Bílá vrána je poukázat na nesmyslnost předsudků, které máme jako společnost, a představit veřejnosti mladé lidi z dětských domovů a z pěstounské péče jako osobnosti stejně schopné, jako jsou jejich vrstevníci.

Ocenění Bílá vrána organizuje společnost yourchance a nominace do všech tří kategorií spravuje tým projektu Začni správně. Snahou v konečném důsledku je sejmout z nich pomyslný cejch, že vyrůstali v ústavu, a pro ty, které cesta z dětského domova teprve čeká, přinést pozitivní vzory a inspiraci. Oceněni budou také zaměstnavatelé, kteří byli ochotni těmto lidem dát šanci začít správně, a také tety, strejdy a ředitele z dětských domovů, kteří dávají mladým lidem svou lásku a péči.

Letošní velké finále proběhne 18. října 2022 v Rezidenci primátora hlavního města Prahy pod záštitou primátora hlavního města Prahy, Zdeňka Hřiba.

Cenu Bílá vrána může získat každý, kdo splňuje nominační podmínky. Jednotlivci se mohou nominovat sami za sebe, a nebo je může nominovat někdo, kdo si myslí, že si daná osoba ocenění v dané kategorii zaslouží.

První kategorie MLADÝ DOSPĚLÝ je určena mladým lidem, kteří prošli institucionální výchovou, překonali překážky spojené s integrací a uspěli v běžném životě.

POKLAD V SRDCI, druhá kategorie, oceňuje zaměstnance dětských domovů a osoby, které připravují mladé lidi na samostatný život mimo dětský domov.  Zapsal se vám některý vychovatel, ředitel či jiná Vám blízká osoba působící v dětském domově do Vaší paměti? Nominujte jej v kategorii Poklad v srdci.

Třetí kategorií je Bílá vrána - ZAMĚSTNAVATEL, kam lze nominovat firmy za to, že pomáhají v uplatnění lidí bez zázemí vlastní rodiny na trhu práce.

Ocenění Bílá vrána bylo poprvé vyhlášeno v roce 2014. Jeho smyslem je nejen upozornit na jednotlivce i společnosti, které se intenzivně věnují problematice dětí v dětských domovech, ale především toto ocenění znamená motivaci k dalším krokům do života, rozvoji osobnosti a poskytování pomocné ruky potřebným.