Tak už je to tady. Po roce čekání máme opět unikátní příležitost nahlédnout pod pokličku nejnovějších kosmických projektů a seznámit se s firmami, které v tomto odvětví nejen působí, ale dosahují skvělých výsledků v celosvětovém srovnání.

Ministerstvo dopravy společně s agenturou CzechInvest a dalšími partnery připravilo již čtvrtý ročník festivalu kosmických aktivit Czech Space Week. Festival plný kosmických akcí je určený pro nadšené amatéry i odborníky, studenty i učitele, zkrátka pro všechny fanoušky vesmíru. Potrvá od 5. do 14. listopadu 2021 a nabídne řadu přednášek, panelových diskuzí a neformálních setkání. Zatímco některé akce proběhnou online, jiné se odehrají fyzicky v Brně nebo v Praze. 

JAKÉ HLAVNÍ AKCE NÁS ČEKAJÍ?

Hlavní akcí celého festivalu je Středoevropský den kosmického průmyslu, který nabídne prostor pro vznik nových obchodních partnerství nejen mezi firmami v České republice. Ale nejen to. Na akci, které se zúčastní přední evropští představitelé kosmického sektoru, se budou moci návštěvníci seznámit s českými úspěchy na kosmickém poli, s firmami, které vyrábějí nebo vyvíjejí pro kosmický průmysl a domluvit se na spolupráci. Studenti si budou v rámci studentského programu moci domluvit stáž u firem či  přímo v ESA. Cílem je co nejblíže představit kosmický sektor všem návštěvníkům, otevřít možnosti spolupráce nebo dokonce vytvoření nových „space“ produktů či projektů.

Součástí festivalu bude i konference ESA Space Solution, kde se představí výsledky prvního pětiletého programu kosmického inkubátoru ESA BIC Prague, který za dobu svého působení pomohl čtyřiatřiceti start-upům v nastartování jejich byznysu. Zároveň se na konferenci slavnostně odstartuje nový program ESA BIC Czech Republic, který v následujících pěti letech poskytne zázemí a podporu stejnému množství inovačních a technologických start-upů. 

Přijít můžete například také na konferenci Copernicus 2021, kde se dozvíte novinky z tohoto programu pro dálkový průzkum Země a svůj program připravuje i Akademie věd ČR, která v průběhu Czech Space Weeku nabídne popularizačně-naučné přednášky s vesmírnou tematikou.

Přilákat více žen do kosmického odvětví chce program Space for women. S tím, jak se rozšiřuje škála využití kosmických technologií, se zvětšuje i rozptyl poptávky po absolventkách, které vystudovaly i jiné obory než raketové inženýrství. O svůj příběh a zkušenosti se podělí v panelové diskuzi například Kateřina Falk, Nathalie Claudel, Lena Halounová, Anita Sengupta a Francisca Matos.

Hned v úterý spatří také v hale na virtuální realitu Virtuplex světlo světa Nový model Prahy na Měsíci a Luniaq - měsíční rover inspirovaný automobily Škoda.

VÍCE INFORMACÍ NALEZNTE ZDE