Byznys po 1,5 roku trvající pandemii naštěstí neleží zcela v troskách. Lví podíl přičítám tomu, že jsme nezavřeli průmysl, a taky tomu, že bylo poměrně slušně postaráno o drobné podnikatele a živnostníky. Jistěže neměli na růžích ustláno, ostatně řada firem šla do kolen, ale celkově jsme to ekonomicky jako země ustáli docela se ctí. (Obří dluh státního rozpočtu nyní nechme stranou.)

V řadě oborů však stále není vyhráno. Obešli bychom se proto bez nápadů těch, kteří na trhu v reálné konkurenci ještě nikdy nevydělali ani korunu a evidentně netuší, kde se ve skutečnosti peníze berou. Za všechny jmenujme třeba bezbřehé zvyšování minimální mzdy. Nejde samozřejmě o tu minimální mzdu, lidem se musí vyplatit pracovat, ale jde o mechanismus, jenž tím pádem automaticky navýší všechny mzdy zaručené. Rovněž se pak navyšují například platové tarify ve státní sféře a jinde.

Restart byznysu tak z pohledu firem znamená hlavně zůstat nohama na zemi, protože na vzdušné zámky politiků nyní opravdu není vhodná doba.

Při takovém populismu už tuhne úsměv na rtech i rozeným optimistům. Pomohlo by naopak snížení velmi vysokého zdanění práce (odvodů). Pomohlo by i reálné, nejen deklarované, snížení byrokracie. Věděli jste třeba, že některá ministerstva mají vlastní statistický odbor a tvrdě po podnikatelích vyžadují data, která již státu dávno poskytli? Pravda, učinili tak v jiném formátu a v jiném formuláři, ale firmy to přece na své náklady zvládnou, ne? Ostatně, máme na to paragraf. Co naplat, i takto vypadá ona magická digitalizace státu v praxi.

Restart byznysu tak z pohledu firem znamená hlavně zůstat nohama na zemi, protože na vzdušné zámky politiků nyní opravdu není vhodná doba. Ve finále vždycky pomůže použít selský rozum. No a čím byznysu může přispět stát? Hlavně prosím nepřekážet – nechat firmy, ať si poradí.

A bez klacků pod nohama si skutečně poradí, nemějme strach.

Breckova Pavla 2020 1

   PAVLA BŘEČKOVÁ
   Místopředsedkyně Asociace malých
   a středních podniků a živnostníků ČR
   www.amsp.cz

   Více informací o kampani Business Restart zde:
   https://www.info-podnikani.cz/campaign/business-restart/