Praha, 19. května 2021. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) se již 10 let věnuje tématu rodinného podnikání a sdružuje stovky rodinných firem a živností. Ve spolupráci s MPO a Radou kvality ČR, která je poradním iniciačním a koordinačním orgánem vlády, se podařilo i přes aktuální situaci způsobenou pandemií COVID 19 vyhlásit zcela nové ocenění  v podobě Národní ceny ČR za kvalitu v rodinném podnikání a dnes hrdě představuje její vítěze.  

Posláním Národní ceny České republiky za kvalitu v rodinném podnikání, kterou koordinuje Ministerstvo průmyslu a obchodu a AMSP ČR, je zviditelnit úspěšnost českých rodinných podniků a ocenit kvalitu v oblasti manažerských, ekonomicko-finančních a administrativně-psychologicko-právních aktivit prostřednictvím zpětné vazby, kterou rodinným podnikům poskytne hodnocení nezávislou porotou složenou ze zástupců AMSP ČR a její univerzitní platformy pro family business.

„Přiznávám se! Rodinné firmy jsou mou srdeční záležitostí! Jsou to totiž právě rodinné firmy, které krizové období umí velmi dobře zvládat, fungují na historicky prověřených osobních vazbách, jsou více odolné díky tradici, hrdosti, léty sdíleným zkušenostem a často unikátnímu know-how,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Fakt, že svůj byznys právě rodiny vedou velmi dobře, nově potvrzují i Národní ceny ČR za kvalitu v rodinném podnikání. Všem, kteří měli sílu, sebevědomí a odvahu přihlásit se do nové kategorie léty prověřené soutěže v oblasti kvality ve zvlášť složité covidové době, patří poděkování a velká gratulace.“         

Soutěž probíhala za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu a Rady kvality ČR od července do prosince 2020, její součástí bylo i hodnocení na místě u TOP 6 rodinných firem. Závěrečné pořadí pak zvolila soutěžní porota (JURY) v lednu 2021. Do soutěžního klání 1. ročníku se zapojilo celkem 42 rodinných firem. Hlavním záměrem bylo prokázat kvalitu v řízení rodinných firem a ještě zvýšit hodnotu rodinného podnikání nejen v očích široké veřejnosti, ale i vlády. Dlouhodobým cílem AMSP ČR pak je zejména podpora a zviditelnění vynikajících českých rodinných firem, ale i jejich důraz na vzdělávání a profesionalizaci.

Účastníci soutěže získali možnost otestovat si reálnou kvalitu svého podnikání na základě standardu metodiky hodnocení kvality a vitality rodinného podnikání. Všichni soutěžící bez ohledu na umístění získali Hodnotící zprávu zpracovanou odborníky univerzitní platformy AMSP ČR přesně na míru konkrétní firmy vč. doporučení dalšího postupu. Soutěžící rovněž získali nové přátele z řad rodinných firem z různých oborů a možnost se společně setkávat pod patronací AMSP ČR nad aktuálními tématy souvisejícími nejen s generační výměnou. Zároveň také měli unikátní příležitost k setkání a možné bezplatné konzultaci s odborníky.

KONEČNÉ UMÍSTĚNÍ TOP 6:

  1. místo: HIT OFFICE, s.r.o. – https://www.hitoffice.cz/
  2. místo: D E L F Y r.o. – https://delfystaviva.cz/
  3. místo: Ing. Jaromír Latislav – tiskárna Latislav.cz (OSVČ) – https://www.latislav.cz/
  4. místo: Connect Economic Group s.r.o. – https://www.connectgroup.cz/
  5. místo: Jan Fiala – Cihelna Štěrboholy (OSVČ) – https://cihelnasterboholy.cz/
  6. místo: NETTO Electronics s.r.o. – http://vahynetto.cz/

Odborníci z našich univerzit našli systém hodnocení rodin, které řídí firmy. Účastníci soutěže – zakladatelé i nástupníci – objevili oblasti v komunikaci, kde jim to jde a kde svoji spolupráci mohou zlepšit. Mnoho z nich se chce přihlásit znovu, aby si porovnali pokrok po roce. Uvědomují si, že kvalita a výkonnost jejich firmy souvisí s tím, jak dobře komunikuje rodina vlastníků. Vyhlášením soutěže vláda ukazuje, že má zájem o růst rodinných firem a jejich kvalitní předávání na další generaci českých podnikatelů,“ říká místopředseda představenstva AMSP ČR a majitel rodinné firmy LIKO-S a.s. ze Slavkova Libor Musil.

AMSP ČR věří, že započala tradici soutěže, která bude nabývat na důležitosti a bude dlouhodobě podporovat image rodinných firem.

Tisková zpráva ke stažení zde:
TZ-2021-05-19-Historicky první vítězové NCK za kvalitu v rodinném podnikání