Vláda na svém zasedání 6. 4. 2021 schválila otevření některých obchodů a služeb od příštího týdne. Otevřou prodejny s dětským oblečením a obuví, čistírny nebo zámečnictví. Zoologické a botanické zahrady budou moci otevřít venkovní prostory pro veřejnost, a to max. na 20 % své návštěvní kapacity.

Uvolňují se také odtahové služby, opravy a údržba strojů a zařízení pro domácnost, prodej pietního zboží, psychologické poradenství a diagnostika. Provoz bude možný v čase 6:00 – 22:00 h včetně výdejových okének. Farmářské trhy se otevřou v omezeném režimu pro prodej ovoce, zeleniny, masa, uzenin, cukrářských a pekařských výrobků apod., tedy potravin, dále květin, plodů, osiva a semen, nikoli však hmotného zboží jako hraček či upomínkových předmětů. Odstupy mezi stánky budou muset být min. 2 m a dodržení 1 osoba/15 m2. U prodejních míst budou muset být nádoby s dezinfekčními prostředky. Není povoleno stravování, tedy bezprostřední konzumace na místě, ani stoly či místa k sezení.

S koncem nouzového stavu k 11. 4. 2021 se zruší zákaz cestování mezi okresy, noční vycházení. Osoby se budou moci shromažďovat v počtu 10 osob ve vnitřních a 20 osob ve venkovních prostorách.