Praha, 5. března 2021. Roční výročí od spuštění registrace rodinných obchodních korporací a rodinných živností dle oficiální definice rodinného podnikání a k tomu 500. registrovaná rodinná firma. Skvělý souběh dvou významných milníků, který zveřejňuje Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR).

AMSP ČR spustila od 1. března 2020 oficiální registraci rodinných podniků dle platné definice. Registraci řídí Výbor pro rodinné podnikání a registraci rodinných podniků.

Právě byla překonána hranice 500 zaregistrovaných rodinných subjektů odpovídajících definici, které jsou rovněž zveřejněny v Registru rodinných podniků na portálu Ministerstva průmyslu a obchodu www.businessinfo.cz .

Registrované firmy mají jednak možnost od 1. dubna 2020 využívat programy Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) určené pro rodinné firmy, konkrétně GEN-Záruku, Expanze-úvěry a Expanze-záruky, a jednak mají právo používat oficiální logo „Rodinný podnik Česká republika“.

Libor Musil, předseda Výboru pro rodinné podnikání a registraci rodinných podniků a místopředseda představenstva AMSP ČR odpovědný za aktivity pro rodinné firmy, k tomu uvádí: „Registrací vzniká unikátní komunita majitelů firem, kteří již dnes rozhodují o ekonomice naší země. Podpora od státu, expanze firmy, výhodnější financování rozvoje, rozšiřování povědomí, získávaní informací, příslušnost ke skupině, získávání zkušeností, správné předání firmy na další generaci, propagace rodinného podnikání – to jsou podle našeho bleskového průzkumu hlavní důvody, proč se rodinné firmy dávají dohromady a registrace jim to umožňuje. Rodinné firmy a živnosti jako národní stabilizátor ekonomiky si zaslouží pozornost a podporu vlády.“

Proces registrace však ukázal, že je zajímavá i v období složité koronavirové krize, kdy firmy i podnikatelé mají naprosto jiné starosti. Nejčastějším důvodem k registraci, který firmy či podnikatelé uváděli, byla jednak touha patřit od nějakého celku, dále možnost podpory a rozvoje podnikání rodinné firmy v dalších generacích a pak také výhodnější podmínky u produktů Českomoravské záruční a rozvojové banky.

“Těší mě, že rodinné firmy mají o registraci zájem i za nynější složité situace a za rok od spuštění je jich zaregistrováno už 500,” říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: “Systém dobrovolné registrace je vstupenkou k tomu, že rodinné firmy mohou žádat o bezúročné úvěry a zvýhodněné záruky u ČMZRB. Za sebe mohu slíbit, že pro podporu rodinných firem uděláme i do budoucna maximum.”

Jsem velmi mile překvapen, že ani koronavirová krize nezastavila zájem rodinných firem o registraci a během roku fungování jsme dosáhli pětisté registrované firmy. Za každým z nich je usilovná práce, mnoho energie a nadšení, které chtějí předávat dalším generacím. Proto si zasluhují zvýšenou pozornost nejen v médiích,“ uvádí viceprezident Hospodářské komory ČR Roman Pommer.

„Rodinné firmy jsou nejen největším zdrojem pracovních míst v soukromém sektoru, ale rovněž důležitým prvkem rozvoje regionů, a proto se na jejich podporu zaměřujeme dlouhodobě,“ říká generální ředitel ČMZRB pan Jiří Jirásek a dodává: „Například v minulém roce jsme každou pátou zaregistrovanou rodinnou firmu financovali pomocí našich programů. Naše banka je připravená poskytnout těmto podnikatelům zvýhodněné financování i v dalších letech.“

Registrační proces při doložení všech potřebných dokladů trvá maximálně týden. Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR se zde podařilo seskupit velmi zajímavé subjekty schvalující došlé žádosti o registraci. Výbor pro rodinné podnikání a registraci rodinných podniků pracuje ve stabilním složení ze zástupců AMSP ČR, Hospodářské komory, ČMZRB a Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). I v průběhu složitého covidového roku 2020 se podařilo upravit vládní definici ve prospěch rodinných příslušníků pracujících ve firmách na zaměstnaneckých pozicích. Vláda jej usnesením schválila dne 11. května 2020.

Jubilejní 500. registrovanou firmou je společnost DFH s.r.o. z moravského Slavičína, která působí na poli obchodu se zemědělskou a stavební technikou již řadu let. Důvodem k registraci bylo „Získání zvýhodněného úvěru od ČMZRB určeného rodinným firmám, kteří se registrují jako Rodinný podnik,“ jak uvádí jednatel společnosti Egon Heckel.

„Jsem velmi rád, že AMSP ČR úspěšně realizuje jeden ze svých významných záměrů, tj. vytvořit s vládní podporou komunitu rodinných podniků jako významného segmentu české ekonomiky. Je dobře, že se podařilo naplnit náš úvodní cíl – prostřednictvím jednoduchého a rychlého schvalovacího procesu dosáhnout do jednoho roku od jeho spuštění počtu pětiset registrovaných rodinných podniků,“ uzavírá tuto pozitivní zprávu tajemník Výboru pro rodinné podnikání a registraci rodinných podniků Miroslav Somol, analytik AMSP ČR.

Text nové definice rodinného podnikání schválené vládním usnesením 11. 5. 2020 ZDE.

Tisková zpráva ke stažení zde:
TZ-2021-03-04-Rodinné firmy – 500. firma_final