logo 2Praha, 14. prosince 2020. Již 8. ročník grantového programu Komerční banky a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) pro začínající podnikatele „Nastartujte se“ zná letošní vítěze. Odborná porota vybrala ze 65 přihlášených podnikatelských záměrů jako nejlepší projekt Pealock, který ochrání sportovní vybavení.

Navzdory pandemii covid-19 letos proběhl už 8. ročník soutěže Nastartujte se, který podporuje začínající podnikatele. Své projekty mohli účastníci přihlásit v období od 4. května do 7. září. Podmínky, tedy podnikatelský účet u KB a IČO staré maximálně dvacet čtyři měsíců, splnilo 65 projektů, o jeden více než loni. Jejich představitelé se tak utkali o hlavní výhru 300 000 Kč a dále o služby partnerů v hodnotě 217 500 Kč. Na českém trhu je to nejvyšší výhra, kterou mohou začínající podnikatelé získat.

Kromě tří nejlepších projektů, které vybrala odborná porota, získal jeden, jemuž se podaří nasbírat nejvíce hlasů od lidí, cenu veřejnosti. Celková hodnota výher je více než 1 milion Kč.

  1. místo: Vítězný Pealock ochrání sportovní vybavení

Výhercem první ceny odborné poroty se stal projekt Pealock. Je to inovativní elektronický zámek pro sportovní vybavení, jako jsou lyže, kolo, ale i elektrokoloběžka, kočárek atd. Autor Marek Vala dostal tenhle nápad poté, co mu byly v Rakousku ukradeny lyže. Hledal řešení, které by lidem pomohlo ochránit majetek, a přitom nezabralo moc místa. A tak po třech letech vývoje spatřil světlo světa Pealock. Ten má pohybový senzor, integrovaný alarm 110 db a je napojený na telefon uživatele. Pásek je vyrobený z odolného materiálu, uvnitř kterého jsou ocelová lanka, kevlarová výplň a vodiče připojené k alarmu. Pealock je velmi kompaktní a jednoduše jej můžete dát do kapsy cyklodresu či lyžařské bundy. Váží pouze 140 gramů.

  1. místo: VR Education: Školení jako v realitě

Na druhé příčce se umístilo VR Education, za nímž stojí tým ve složení Petr Sanetrník, Pavel Pavlas a Pavel Přecechtěl. Ti si s projektem budují pozici na rychle rostoucím trhu virtuální a rozšířené reality. Zabývají se primárně školením, pro které využívají 360⁰ video. Pomocí jejich aplikace jsou zaměstnanci školení přímo „v prostorech“, kde budou pracovat. Navíc jde o levnější variantu, než by byla tvorba grafické animace. A proč se vlastně školit ve virtuální realitě? Protože je velký rozdíl přečíst si „nevstupujte do drah vysokozdvižných vozíků – nebezpečí úrazu“ anebo tam ve virtuální realitě vkročit a nechat se „srazit“.

  1. místo: Nachozeno bez digi technologií

Třetí místo přiřadila porota projektu Nachozeno Dominika Rosenberga, Tomáše Noska a Daniely Pospíchalové. Jedná se o venkovní hru, která jde vstříc trendu „digitální abstinence“, tedy snaze strávit určitý čas bez mobilu, počítače apod.

Hra je vytvořena pro konkrétní město – aktuálně je hotová Telč a před dokončením Liberec. Ve výchozím bodu hru rozbalíte a musíte zjistit, kam dál. Ve městě navštívíte několik míst, ke kterým se vážou úkoly uložené v herních obálkách. Během hry, která vás postupně městem provází, plníte úkoly, řešíte záhady, a tím ho podrobněji poznáváte.

Cena veřejnosti:

Projektem s nejvíce hlasy od fanoušků, a tím pádem vítězem E15 Ceny veřejnosti, je projekt Františka Petroviče Výroba flašinetů – ateliér Petrov. Ten kombinuje tradiční řemeslo s moderní technologií.  Výsledkem je jak mechanický, tak elektronický flašinet, které pan Petrovič nabízí svým zákazníkům.

„Těší nás, že začínající podnikatelé i v tomto roce projevili velký zájem o program Nastartujte se. Jsme totiž přesvědčeni, že nyní, více než kdy jindy, je potřeba podporovat lidi, kteří najdou odvahu rozjet vlastní byznys. Doufáme tak, že o tvůrcích vítězných projektů ještě mnoho uslyšíme a budeme je moci i nadále podporovat v jejich rozvoji,“ uvedl Jan Kubálek, manažer pro strategii retailového bankovnictví v Komerční bance.

„Všichni jsme dobří v tom, něco začít, ale málokdo z nás to dokáže také dokončit. Příčinou neúspěchu číslo jedna u začínajících podnikatelů je zvyk vzdávat se, když začne jít do tuhého. Soutěžící v Nastartujte se však prokázali vytrvalost a dostatečné ambice mířit nad průměr, a to je výborná zpráva,“ uvádí k výsledkům letošního klání Eva Svobodová, generální ředitelka AMSP ČR.

Vyhlašovatelem soutěže je Komerční banka, garantem je AMSP ČR. Podporovateli soutěže jsou společnosti Performia, Fakturoid, Stable.cz, Technologické centrum Hradec Králové, advokátní kancelář CEE Attorneys, projekt AMSP ČR Svou cestou-Young Business, Webmium, a portál pro podnikatele iPodnikatel.cz. Mediálními partnery jsou E15 a magazín AMSP ČR TRADE News.

Více detailů o soutěži naleznete na www.nastartujtese.cz.

Tisková zpráva ke stažení zde:
TZ-2020-12-14-NASTARTUJTE SE 2020_Výherci_final