Dojmy nejsou pojmy, a proto si dovedu představit, že se někdo domnívá, že jeho firma je digitalizovaná neb používá počítačovou techniku a různé software, ale se skutečnou digitalizací firemních procesů to moc společného nemá. Kolik lidí dnes stále používá PC jako inteligentní psací stroj, fax a nástroj pro mailovou komunikaci a prohlížení internetu? Ano, ulehčí nám to práci, programy nám kontrolují pravopis a v datové bance najdeme rychle to, co bychom v kartotéce hledali dlouho. Kamarádi, dodavatelé anebo prostě někdo nám doporučí na základě neověřených zkušeností takzvaně ten zaručeně správný program.

Běh jedné firmy, ať je velká nebo malá je velký proces složený z mnoha menších procesů, které jsou vybudovány na zkušenostech, znalostech a osobním a firemním know-how. Je to obchodní model, který popisuje podrobně podnikatelský záměr v realitě. Každý vyráběný produkt popisuje řetěz přidaných hodnot a tento řetěz je v celku tak silný, jak silný je jeho nejslabší článek. Hledání těchto slabých článků a optimalizace procesů je předpoklad pro efektivní a ziskovou produkci. Pokud jsou tyto procesy podrobně dokumentovány, je to nejdůležitější předpoklad pro skutečnou digitalizaci firmy. Digitalizace chaosu přinese ještě větší chaos. Kdo spoří a vrhne se do díla bez konceptu a analýzy skutečného procesu, zaplatí to později vícekrát. Zažije ne zrovna příjemná překvapení s nekompatibilním rozhraním, neslučitelnými formáty a bude mít brzo několik zařízení stojících v koutě a bude doufat, že je někomu prodá.

A jaké ponaučení z toho plyne? Dejte si proto velký pozor s výběrem poradenské firmy a nezapomeňte, že když vám někdo má radit, měl by tomu rozumět a technologicky nezávisle pro vás vytvořit funkční model vaší firmy. Pokud vám začne nabízet hardware a software, poděkujete a jeďte za uspořené peníze raději na dovolenou :).

Karel Dobeš, místopředseda představenstva AMSP ČR
a vládní zmocněnec pro spolupráci s Evropskou GNSS agenturou GSA.


ZPRAVODAJ KE STAŽENÍ ZDE

RDP srpen