Za více práce více peněz. Ale ekonomický růst by rozhodně neměl být důvodem pro snížení objemu práce. Nové technologie by měly přinést především zvýšení efektivity, bezpečnosti na pracovišti a snížení fyzické námahy, nikoliv ale snížení objemu práce. Jen 23 % populace je pro zkrácení pracovní doby na 37,5 hodiny týdně. Agentura Ipsos připravila pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) anketu mezi zaměstnanci.

Zaměstnanci v Česku jsou velmi zodpovědní. Vyplývá to alespoň z ankety, uskutečněné na vzorku 525 zaměstnanců, kterou provedla agentura Ipsos pro AMSP ČR v prvním lednovém týdnu 2019.

Z ní vyplývá, že doba ekonomické prosperity by neměla být důvodem pro úlevy v práci. Jen 8 % zaměstnanců si přeje, aby se v době ekonomického růstu snížil objem práce. 92 % by naopak uvítalo, aby se konjunktura využila na zvýšení mezd při vyšším objemu práce. Tento názor panuje napříč sociodemografickými skupinami zaměstnanců.

Od nových technologií očekává 48 % zaměstnanců zvýšení efektivity, 37 % snížení fyzické námahy (především ženy), 8 % pracovníků očekává vyšší bezpečnost na pracovišti a jen 7 % respondentů si od nových technologií slibuje snížení objemu práce.

Pouhých 10 % zaměstnanců jednoznačně požaduje snížení pracovní doby na 37,5 hodiny týdně, dalších 13 % se kloní spíše ke snížení pracovní doby, 34 % neví a 43 % je proti jejímu zkracování.

Karel Havlíček, předseda AMSP ČR k tomu uvádí: „Potvrzuje se, že zaměstnanci se nedají koupit sliby, že za méně práce bude více koláčů. Naši pracovníci jsou zodpovědní a nebojí se práce, dokonce jsou připraveni si jí naložit více, budou-li odpovídajícím způsobem odměněni. Je to známka jejich vyspělosti a jasný signál, že se nenechají ošálit sociálním lízátkem.“

Tisková zpráva ke stažení zde:
TZ- 2019-1-10- Zaměstnanci nechtějí zkracovat pracovní dobu

Anketa ke stažení zde:
Anketa mezi zaměstnanci o práci a technologiích