Co láká mladé lidi k tomu, aby se vrhli do podnikání? V současné době není takových odvážlivců příliš. Podle dostupných údajů naopak podnikatelé v České republice spíše stárnou. Převažují ti, kdo si svoji firmu založili už před lety. Mnozí z nich už se chystají do důchodu, ale generace těch mladých jejich řady nestačí doplňovat.

Podle údajů Českého statistického úřadu přibývá starších podnikatelů, naopak počet mladých klesá. Loni v Česku podnikalo 900 tisíc lidí z celkem více než pěti milionů pracujících. Počet podnikatelů se tak ve srovnání s rokem 2010 zvýšil o 28 tisíc.

Ovšem nejvíc podnikatelů přibylo v nejstarších věkových kategoriích. Mezi lidmi důchodového věku vzrostl podíl podnikatelů víc než o polovinu. To je zřejmě proto, že chtějí pokračovat ve své práci i po odchodu do penze. Naopak nejvýrazněji se počet snížil u mladých podnikatelů do 39 let. A to o 65 tisíc.

Když jsem byl zaměstnaný, tak jsem si uvědomil, že nepracuji na svých snech, ale na snech někoho jiného,“ přiznal Ondřej Kavalír z Hlinska. Je mu 23 let a ještě studuje vysokou školu. Před třemi lety si ze svého koníčka udělal živnost. Své služby nabízí jednotlivcům, firmám nebo třeba dětským táborům.

Celý článek naleznete na https://www.irozhlas.cz/ekonomika/mladi-podnikatele-podnikani-firmy_1806250830_per