I dnes bude pokračovat v představování letošních výherců již čtvrtého ročníku grantového programu NASTARTUJTE SE. Před pár dny jsme Vám představili projekt, který se umístil na 3. místě. Dnes se můžete těšit na výherce 2. místa dle mínění odborné poroty, kterým se stal projekt eParkomat.

Co si myslíte, že rozhodlo o vašem umístění?
Je to charakter projektu, který by měl pomoci velkému množství lidí s vyřešením, nebo alespoň zmírněním palčivého problému jménem parkování. Zásadním však podle našeho názoru byl jeho přesah, zejména mimo hranice, kde se postupně již nyní rýsují velmi zajímavé projekty. Dalším z bodů mohla být připravenost vstupu na trh, nebo dlouhodobá a ověřená spolupráce funkčního týmu.

Proč jste se přihlásil do projektu Nastartujte se?
Jako mladá začínající firma jsme hledali možnost, jak dát o našem projektu vědět v České republice. Aktuálně jsme jako jeden z 12 nejlepších týmů z Evropy, Afriky a Středního Východu součástí mezinárodní akcelerátoru ChallengeUP!, v rámci kterého společně s Deutsche Telekom, Intelem a Ciscem připravujeme nové produkty, které jsou zaměřeny zejména na globální trhy. Pevně věříme, že naše účast i umístění v Nastartujte se pomůže akcelerovat byznys na domácí půdě a usnadní první krůčky. Paradoxně jsme v situaci, kdy jako český startup jsme mnohem známější na území Německa, nebo Rakouska.

Od koho, nebo kde, jste se o tomto projektu dozvěděl?
Nastartujte se známe již několik let, včetně osobní pomoci přátelům, kteří se v jednom z ročníků grantové výzvy umístili. Mimo to, jedním z podnětů k přihlášení byla i komunikace této výzvy přímo z KB.

K čemu použijete získanou výhru?
V prosinci připravujeme vstup mobilní aplikace na český trh společně s řešením tzv. connected cars. Tato mobilní aplikace nabídne řidičům možnost vyhledat, být odnavigován a případně zaplatit za parkovací místo tam, kde zrovna potřebují. Řidiči využívající chytré řešení budou mít navíc možnost zjistit, jak je parkování v dané lokalitě dostupné a spousta potřebných interakcí bude automatizována – auto bude mluvit s aplikací a odhalí, zda a za jakých podmínek na daném místě zaparkujete. Zvláště při dnešní „popularitě“ zavádění parkovacích zón ve městech je to užitečný nástroj, jak ušetřit čas, peníze i nervy. Vyhraná částka nám jednoznačně pomůže alespoň částečně spolufinancovat náročný start provozu. Pro uživatele to bude znamenat mimo jiné oproti dnes dostupným službám zaplatit velmi pohodlně za parkování na zónách v Praze a Liberci, které by pro nás jinak bylo díky nastavení podmínek z pozice měst, ztrátovým podnikem.

Můžete stručně popsat váš projekt?
Každý den spousta z nás řeší problém, kde zaparkovat. eParkomat přináší unikátní řešení a pomáhá řidičům najít dostupné parkování na ulici, nebo v komerčních garážích pomocí technologie umělé inteligence, která za pomoci algoritmů zpracovává a monitoruje anonymizovaná data ze sítě mobilního operátora. Díky těmto datům je v reálném čase schopna predikovat z vysokou přesností obsazenost parkování v jednotlivých lokalitách. Jen pro představu, v současnosti se jedná o monitoring více než 6 milionů zařízení, která se 24 hodin denně pohybují v síti mobilního operátora a vygenerují více než 10.000 zpráv během jediné minuty. Díky tomu jde o nejpřesnější měření, které je vůbec dostupné. Momentálně jednáme s automobilkami, výrobci navigací, nebo například městy, pro které znamená technologie eParkomatu reálnou příležitost na zavedení chytrého parkování bez pomoci nákupů drahého hardwaru (senzorů, nebo kamer) při zachování kvalitních informací pro občany. Pokud bychom srovnávali náklady na zavedení klasické hardwarové technologie, poměr nákladů na obsluhu jednoho parkovacího místa je 200x levnější ve prospěch eParkomatu. Pevně věříme, že se pojem Chytré město díky eParkomatu brzo stane dotknutelnou realitou, ne jen virtuálním byznys výrazem. Naše vize je taková, že do 10 let bude vaše auto schopné si nejen plně autonomně zaparkovat, ale především díky funkcím eParkomat najít samo parkovací místo tak, aby negenerovalo zbytečný provoz a nespálilo příliš paliva, ať bude jakékoliv. Jednoduše vystoupíte před domem a zbytek zvládne technika, maximálně odsouhlasíte platbu za parkovné.

Jaké máte další podnikatelské plány?
Rozvíjet eParkomat na globální produkt, příští rok startujeme první projekty v Německu a Rakousku a rozvíjíme spolupráci na dalších evropských trzích. V tuto chvíli máme velmi silnou poptávku po dodávání našich dat zejména ve střední a západní Evropě.

Proč jste se rozhodl podnikat a kdo vám nejvíce pomáhá?
Na začátku byla touha po seberealizaci, souhra náhod a inovační soutěž, která otevřela dvěma zaměstnancům vstup do světa startupů. Z původních konkurentů a kolegů se stali společníci. Z pozice zaměstnanců a interního projektu se nám podařilo prosadit inovativní myšlenku a za úzké spolupráce s Deutsche Telekom a T-Mobile Czech Republic založit spin-off bez přímé finanční jejich účasti a stali se podnikateli. Ačkoliv máme historicky drobné zkušenosti s podnikáním, bez podpory našich kolegů z původního zaměstnání, kteří jsou experti v jednotlivých oblastech řízení a provozu firem bychom se neobešli. Několik z nich se projevilo jako skuteční byznys andělé, kteří nám pomohli definovat produkt, strategii a díky kterým se nám v relativně krátké době dostat do produktového portfolia obrovských korporací. Neméně důležité jsou i zkušenosti nasbírané během působení v rámci německého inkubátoru UQBATE a škola v podobě akcelerace v ChallengeUP!.

Dal byste mladým lidem, kteří by chtěli začít podnikat, nějaké doporučení?
I když si můžete občas připadat doslova jako blázen, nebát se jít za svým snem. Základem je vždy zjistit, zda je o produkt zájem a bavit se o něm s lidmi, které neznáte, protože jen ti podají opravdu nezávislou zpětnou vazbu. Bát se, že nápad někdo ukradne, je zbytečné. Když jsme procházeli první inkubací v Německu, jeden z lektorů říkal: „Podobný nápad jako vy má v současné chvíli ve světě minimálně několik tisíc lidí. Několik stovek se již začalo zajímat, jak ho realizovat, několik desítek na tom již dělá a několik jednotek na něm již vydělává... Jestli to myslíte skutečně vážně, tak na tom začněte pořádně makat, abyste se dostali mezi ty jednotky!“ a musím potvrdit, že je to jedna z nejcennějších rad. Dělejte chyby, jen tak se posunete dál – samozřejmě je vždy se potřeba poučit – nebo alespoň napodruhé... A zejména, vybírejte si správné lidi okolo. Podnikání není med a určitě vše nezvládnete sami, pokud máte kolem sebe ty správné lidi, překážky se překonávají mnohem jednodušeji.

Máte nějaký návrh na zlepšení podnikatelského prostředí v ČR?
Otevřenost státní správy a důvěra vůči začínajícím firmám – ačkoliv máme unikátní produkt, častokrát – zejména ve státní správě – chybí účinné mechanizmy na vyzkoušení těchto projektu. Například v Holandsku, nebo Rakousku existují na úřadech útvary přímo zaměřené na spolupráci se startupy. Primárním účelem úřadů statní správy by měla být nejen aplikace kontrolních mechanismů, ale především odstranění bariér a zjednodušení procesu zakládání firem a jejich podpora. Bližší spolupráce bank a konzultačních firem v oblasti podpory podnikání z fondů EU. Součástí prakticky každé žádosti je i garance zajištěného financování, kde vzniká obrovský prostor pro zajištění těchto investic.

Ne každý má odvahu začít podnikat. Co podle vás lidi od vlastního byznysu nejvíce odrazuje?
Málokdo je ochoten a často i schopen vzdát se svého standardu. Je to loterie. Podnikání Vás může vynést do nebes, nebo naopak poslat do horoucího pekla.
Obavy způsobené podnikám jdou ruku v ruce se závazky, které máme – rodina, hypotéka a spousta výdajů finančních a časových, jež je potřeba každý den krýt.
Je to také o nátuře a vašem osobním vnímání rizika. V eParkomatu se nám osvědčilo zkombinovat zástupce z Generace X,Y, Z a dát každému prostor pro jeho myšlenky a nápady bez ohledu na věk. Na projektu se podílí člověk s rodinou i kolega, který teprve nedávno odmaturoval. V současné chvíli se to jeví jako ideální volba, i přesto, že někdy jsou tyto rozdíly v osobnosti a vnímání světa doslova protipóly.

Jak jste váš projekt financoval?
Z počátku jsme k eParkomatu přistupovali jako zaměstnanci s alokací 20% pracovní doby, využívali výher v rámci inovačních soutěží, podporu T-Mobile Czech Republic, pro který jsme v té době pracovali, aniž bychom tušili, že začneme budovat firmu. Dnes samozřejmě samofinancování. Není to vždy jednoduché a od představy fungování multimiliardového startupu ze Silicon Valey je realita značně odlišná. Od počátku jsme však tento projekt vnímali zejména jako školu života a hobby. Ačkoliv se nám daří prozatím financovat naše aktivity víceméně ze soukromých zdrojů a rezerv, vyjednáváme s několika investory o možnostech kapitálového vstupu a akcelerace našich aktivit. To by se snad v nejbližších dnech mělo podařit dotáhnout.

OHO 6245