Pomalu pokračujeme s představováním letošních výherců grantového programu NASTARTUJTE SE, který realizujeme spolu s Komerční bankou. Minule jsme Vám představili výherce Ceny veřejnosti 2016, dnes Vám představíme výherce 3. místa odborné poroty, kterým se stal projekt SENS - cvrččí tyčinky. Na otázky v rozhovoru odpovídali za projekt SENS Foods Radek Hušek a Daniel Vach.

Co si myslíte, že rozhodlo o vašem umístění?
Myslíme, že jsme měli kvalitně zpracované odpovědi na otázky a finanční plán. Mnoho lidí může vidět myšlenku jezení hmyzu jako kuriozitu, my ale vážně chceme změnit svět :-)

Proč jste se přihlásil do projektu Nastartujte se?
Nastartujtese nabízí skvělou příležitost každému začínajícímu podnikateli získat to, co většině z nich nejspíš v rozjezdu podnikání překáží – finance. Jsme vděčni Komerční bance, že tímto přispívá ke zjednodušení vstupu do podnikání začínajícím podnikatelům.

Od koho, nebo kde, jste se o tomto projektu dozvěděl?
O Nastartujtese již víme dlouho. Věděli jsme, že jakmile budeme na něčem pracovat, chceme se soutěže zúčastnit. Přihlásit se jednou s něčím vlastním byl tak prakticky náš sen.

K čemu použijete získanou výhru?
Výhra nám pomůže společně s vybranými penězi na crowdfundingové platformě Kickstarter uvést produkt na trh. Máme ambiciozní plán, ve kterém míříme na zahraniční trhy západní Evropy. Toto nezvládneme bez externího financování a výhra z Nastartujtese nám pomůže překlenout období, než najdeme našeho investora.

Můžete stručně popsat váš projekt?
Současný způsob stravování lidstva není udržitelný. Do 30 let bude na svět ěo 2 miliardy lidí více a tímto způsobem nebudeme mít dostatek bílkovin. Řešením je jíst hmyz. Proto představujeme tyčinky SENS s cvrččí moukou. Cvrčci jsou stejně kvalitním zdrojem bílkovin jako jiné maso a přitom potřebujeme na jejich výrobu ve srovnání například s hovězím až 12x méně krmiva, 15x méně úrodné půdy, až 2000x méně vody a vyprodukujeme 100x méně sklěníkových plynů. Tyčinky chápeme jako vstupní produkt do jezení hmyzu. Chceme nabídnout novou alternativní stravu, která je lepší pro člověka, udržitelnější pro planetu a morálnější vůči zvířatům.

Jaké máte další podnikatelské plány?
Se SENS chceme nabídnout celé portfolio produktů – od snídaně až do večeře. Otevírá se nám celé vznikající odvětví. Možností je jak hmyz pěstovat, tak se jednou přesunout do vlastních obchodů s potravinami a bistry, která propagují novou lepší stravu.

Proč jste se rozhodl podnikat a kdo vám nejvíce pomáhá?
Podnikání vidíme oproti zaměstnání jako možnost, jak mnohem více využít všechnu kreativitu a potenciál, který v nás je. Málokde dají mladému člověku zodpovědnost ihned dělat vlastní věci.
Mimo to je podnikání ta nejlepší možnost, jak měnit svět k lepšímu. Pokud se podnikání zaměří na nějaký sociální problém, vyřeší ho mnohem lépe než nezisková organizace – oproti ní totiž na svém řešení vytváří zisk a může tak tento úspěch nekonečně opakovat. V podnikání si nejvíce pomáháme jako zakladatelé navzájem. Byly momenty, kdy bychom se na to všechno bez druhého nejspíše už dávno vykašlali.

Dal byste mladým lidem, kteří by chtěli začít podnikat, nějaké doporučení?
Na to, abychom dávali doporučení je nejspíše moc brzy. Každopádně vyzkoušet soutěž Nastartujte se může být dobrý začátek.

Máte nějaký návrh na zlepšení podnikatelského prostředí v ČR?
Potýkáme se s problémem nejasné regulace ohledně jezení hmyzu. Hmyz, podle Evropské unie není standardní potravina. Několik států ale v jezení hmyzu vidí správně potenciál a šly tak jezení hmyzu naproti – sami si označili 10 druhů hmyzu, které se smí zpracovávat. Pomoc tohoto typu by se nám od Ministerstva zemědělství nesmírně hodila. Mze by tak mohlo nastartovat Českou republiku jako pionýra tohoto nového odvětví – potenciálu je tu i od farmářů hmyzu spousta.

Ne každý má odvahu začít podnikat. Co podle vás lidi od vlastního byznysu nejvíce odrazuje?
Známe spoustu lidí, kteří mají peníze a nepodnikají. Nebo spoustu líných lidí, kteří právě podnikají. Co odrazuje nejvíce je možná neracionální obava z toho, co se může stát. Je dnes již spousta metod, jak si jednoduše otestovat nápad. Každý neúspěšný podnik dnes již nemusí skončit s milionovým dluhem.

Jak jste váš projekt financoval?
Jsme přesvědčeni, že kdyby náš projekt tvořil korporát, stálo by ho to minimálně pár milionů. S pomocí spousty kamarádů a spousty vlastního času a úsilí jsme dokázali vytvořit tento ambiciozní projekt z vlastních financí.

OHO 6243