Celou kontinentální Evropu zachvátil technologický boom. Magazín Dotyk se podíval na to, kterým zdejším startupům nejvíce věří investoři. V Evropě je několik měst, která jsou považována za hlavní startupové uzly – na prvním místě jsou zmiňována města jako Londýn, Berlín nebo Stockholm. Tím, co startupovou scénu pohání, jsou ale investice.

Server CB Insights se podíval na startupy v jednotlivých evropských zemích podle zdrojů kapitálu. Asi nepřekvapí, že v několika posledních letech se na čele žebříčku nejvíce financovaných startupů drží jména jako Spotify, BlaBlaCar nebo Deliveroo. První z nich, původem ze Švédska, poskytuje on-line přehrávání hudby, druhá je francouzská platforma pro spolujízdu a třetí britská rozvážková služba na jídlo.

Mapa Evropy ukazuje startupy v jednotlivých zemích, které získaly nejvíce investic ve formě venture kapitálu od roku 2014.

Mapa Evropy ukazuje startupy v jednotlivých zemích, které získaly nejvíce investic ve formě venture kapitálu od roku 2014.
Autor: cbinsights.com

CB Insights postupoval jednoduše. Zaměřil se na startupy, které dokázaly získat od investorů více než 100 milionů dolarů a z nich pak vybral společnost, která dostala nejvíc. Například irský Future Finance, španělský Cabify nebo dánský Trustpilot. Do této společnosti patří i pražská firma Avast, jejíž tržní hodnota je odhadována na více než miliardu dolarů. Firma zabývající se internetovou bezpečností a ochranou před viry před pár dny zdárně „dotáhla" akvizici svého (původem českého) konkurenta firmy AVG za 1,3 miliardy dolarů. (Více si můžete přečíst ZDE.)

Ještě lépe je na tom nizozemská platební firma Adyen, jejíž valuace se odhaduje na 2,3 miliardy dolarů. Zatímco Nizozemci dokázali získat od investorů 266 milionů dolarů, do Avastu už investoři „nalili" 100 milionů USD. A nejhodnotnější evropský start-up Spotify získal podle CB Insights více než 2 miliardy dolarů.


Pokračování článku naleznete na http://www.dotyk.cz/byznys/startupova-mapa-evropy-kdo-dostal-nejvic-penez-20161006.html