Máte podnikatelský záměr, ale nemáte dostatek finančních prostředků? Raiffeisenbank ve spolupráci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR představuje crowdfundingovou platformu www.odstartovano.cz, skrze kterou můžete začít vybírat finanční prostředky pro svůj projekt.

odstartovano

Crowdfunding funguje na bázi drobných příspěvků od individuálních investorů, kteří od vás na oplátku získají nějakou zajímavou odměnu. O nové službě, jejímž partnerem je i tým Asociace malých středních podniků a živnostníků ČR, jsme si v minirozhovoru povídali s Janou Česánkovou z RB, která má na starosti vývoj inovací.

1. Lze se přihlásit s opravdu jakýmkoliv projektem? Co nějaká omezení na typ projektu?

„Nemáme žádná omezení krom toho, že se nesmí jednat o projekt, který by jakýmkoliv způsobem ohrožoval náš etický kodex, podporoval by výrobu zbraní, terorismus apod. Obecně ale chceme přilákat hlavně projekty byznysového charakteru, spíše než kulturní a CSR projekty."

2. Jak dlouho projekt na Odstartovano.cz běží? A je to pevně dané nebo je možné s termínem jakkoli „hýbat"?

„Časování kampaně je pevně dané a stejné pro všechny projekty. Kampaň vždy trvá 45 dnů."

3. Projekt Odstartovano.cz je hodně mladý, už teď je v něm ale přihlášena řada zajímavých projektů. Pojďme shrnout, kolik projektů bylo přihlášeno (k 1.3. 2015), kolik jich bylo úspěšných či neúspěšných a který byl naprosto nejúspěšnější?

„V současnosti máme na platformě 11 zveřejněných projektů. Pět z nich již úspěšně dosáhlo cílové částky. Dva projekty byly neúspěšné a 4 projekty v tuto chvíli stále probíhají.

4. Jaká bude role Raiffeisenbank dál? Pomůže i ona sama úspěšným projektům, nabídne pomocnou ruku nebo je jen zprostředkovatelem?

„Autory projektů edukujeme a dáváme jim doporučení jak kampaň zpracovat tak, aby byla úspěšná. Zároveň jim prostřednictvím našich partnerů pomáháme s propagací projektu, což je benefit, které jiné platformy nenabízí. Při spuštění platformy jsme nepočítali s tím, že bychom projekty podporovali finančně. V únoru se však objevil projekt „Klokánkovací křeslo pro nedonošené děti", který nás zaujal a tak jsme se rozhodli podpořit jej částkou 25 000Kč. Tudíž ani tato varianta podpory není vyloučená, přestože se určitě nebude jednat o standardní postup.

5. Zmiňujete silné partnery, díky kterým se o projektu dozví co nejvíce lidí. Kteří to jsou?

„Významným partnerem je například Česká Inovace, kde jsme hlavním partnerem a díky nim získáváme zajímavé kontakty a doporučení a naopak. Naším partnerem je také asociace Ženy s.r.o., které podporuje podnikavé ženy."

6. Jakou provizi zaplatí autor úspěšného projektu z vybrané částky? Budou se pravidla v průběhu rozvoje projektu měnit?

„Pravidla se měnit nebudou. Při rozjezdu platformy jsme neúčtovali 8% provizi za její využití, abychom motivovali autory k vložení svých nápadů. Byl to benefit pro první aktivní autory, který v tuto chvíli již neposkytujeme.

WWW.ODSTARTOVANO.CZ